Så funkar det om du vill fortsätta på en annan enhet
För att spara dina framsteg och se vart du är om du fortsätter på mobilen eller annan dator så finns olika alternativ. Hämta en länk, få den skickad eller läs av en QR-kod.
När du påbörjat utbildningen så kommer du kunna fortsätta på annan enhet.
-
Läs av QR-kod
Scanna följande QR-kod med din mobil eller surfplatta för att fortsätta där du slutade.
-
Kopierad
- Eller maila länken till dig själv
Sveriges miljömål och lagar
Sveriges miljöarbete samordnas genom de 16 miljömålen, som alla syftar till att uppnå generationsmålet. Internationella mål på miljöområdet implementeras i Sverige genom miljömålen.
Den senaste fördjupade utvärderingen av miljömålen från 2023 visar att:
- 1 av 16 mål nås
- 2 av 16 mål har en positiv trend
- 4 av 16 mål har en negativ trend
Olika typer av skyddad och värdefull natur
I Sverige skyddas natur formellt genom miljölagstiftningen. Det finns olika typer av naturskydd med delvis olika syften och med olika geografiska skalor, från vidsträckta nationalparker till biotopskydd som omfattar specifika objekt, exempelvis en stenmur. Utöver det lagstadgade skyddet finns naturområden som saknar formellt skydd men som ändå skyddas från exploatering, exempelvis frivillig hänsyn som styrs av certifieringar.
Olika myndigheter såsom länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten har dessutom pekat ut värdefulla naturmiljöer som saknar formellt och informellt skydd, men som är värdefulla för biologisk mångfald. Dessa områden ger ett viktigt kunskapsunderlag för att planera t.ex. layout av en ny gruva eller kalkbrott, eller vid restaurering av gruv- och täktmiljöer.
Klicka på de olika typerna av värdefull natur för att se exempel:
Formellt skyddad natur
Nationalpark
Natura 2000
Naturreservat
Biotopskydd (generellt och områdesskydd)
Naturvårdsavtal
Naturminnen
Avsatt skog (ej skyddad)
Frivilliga avsättningar
Nyckelbiotoper
Hänsynsytor
Inproduktiv skogsmark
Oskyddad natur med värde för biologisk mångfald
Naturvårdsområden av olika slag
Naturvärdesobjekt (Skogsstyrelsen)
Ekoparker
Riksintresse för naturvård
Värdetrakter
Myrskyddsplan
TUVA-databasen
NVI-objekt
Värdefulla vatten (HaV)
Natur med rödlistade arter
Natur med skyddade arter
Sumpskogar
Stadsnära natur
Med flera
Skyddade arter: Artskyddsförordningen
Arter skyddas formellt genom Artskyddsförordningen. Genom artskyddsförordningen har Sverige implementerat två EU-direktiv: Fågeldirektivet och Art- och Habitatdirektivet.
En vägledande dom från EU-domstolen 2022 skärper kraven i artskyddsförordningen. En strikt tolkning av lagen och den vägledande domen kan innebära ett individskydd av alla vilda fåglar. Klargöranden kring lagstiftningen ska förtydliga rättsläget.
En statlig utredning, SOU 2021:51 Skydd av arter – vårt gemensamma ansvar, ger förslag på att införa delvis andra regler i miljöbalken för att implementera fågeldirektivets och livsmiljödirektivets bestämmelser. Det föreslås tydligt framgå vad de olika leden i direktiven innebär i svenska förhållanden, och direktiven föreslås implementeras i separata bestämmelser i svensk lagstiftning. Ett förslag i utredningen är att kompensationsåtgärder måste vidtas vid dispens från artskyddsförordningen.