Så funkar det om du vill fortsätta på en annan enhet
För att spara dina framsteg och se vart du är om du fortsätter på mobilen eller annan dator så finns olika alternativ. Hämta en länk, få den skickad eller läs av en QR-kod.
När du påbörjat utbildningen så kommer du kunna fortsätta på annan enhet.
-
Läs av QR-kod
Scanna följande QR-kod med din mobil eller surfplatta för att fortsätta där du slutade.
-
Kopierad
- Eller maila länken till dig själv
Hur arbetar vi?
Att följa hänsynshierarkin är en grundläggande del i arbetet för biologisk mångfald. Hänsynshierarkin är en stegvis process som innebär att undvika, minimera, restaurera och kompensera för påverkan på biologisk mångfald.
Genom att varje företag inom branschen antar egna mål för biologisk mångfald kan vi tillsammans bidra till branschens mål och implementera hänsynshierarkins steg fullt ut i verksamheten.
Klicka på hänsynshierkins olika steg för att läsa mer:
Undvika
Malm och mineraler finns där geologin skapar förutsättningarna, vilket oundvikligen styr lokaliseringen av gruvor och täkter. När vi utvecklar och bygger nya anläggningar ska vi dock så långt det går styra utformningen för att undvika påverkan på biologisk mångfald.
Minimera
Vi minimerar våra utsläpp till luft och vatten och minskar avfallsmängderna. Att minimera påverkan handlar ofta om att tillämpa de bästa tekniska lösningarna. Mycket forskning och innovation pågår för att kunna producera fossilfritt stål, minska utsläpp ytterligare och energieffektivisera brytningsprocesserna.
Restaurera
När en gruva eller ett kalkbrott läggs ner genomförs efterbehandling och restaurering. Genom restaureringen skapar vi förutsättningar för önskvärda växter och djur att etablera sig i området. På så sätt kommer området på sikt att bidra till biologisk mångfald, harmonisera med omgivningen och bli en integrerad del av landskapet igen.
Kompensera
När vi tillämpat alla steg i hänsynshierarkin kan vi som ett sista steg kompensera för den kvarstående påverkan, exempelvis genom att restaurera och skydda närliggande naturmiljöer. Då ökar den biologiska mångfalden på andra platser. Därigenom kan gruv- och mineralnäringen bidra till ökade värden för biologisk mångfald på regional nivå, även om en viss negativ påverkan lokalt är oundviklig.
För gruv- och mineralnäringen är hänsyn till grön-blå infrastruktur viktigt både vid expansion eller nybyggnad av en gruva liksom vid efterbehandling. En ny gruva med tillhörande infrastruktur kan exempelvis skära av viktiga vandringsstråk för renar och klövvilt. Genom att bygga faunapassager (ekodukter) kan effekten på den gröna infrastrukturen minimeras. Detta har exempelvis gjorts vid en ny järnväg för malmtransporter till Aitikgruvan, där en viktig passage för renarnas flytt mellan vår- och vinterbetesmarkerna behövde passeras.
Efter avslutad drift kan efterbehandlingen planeras för att stärka viktiga stråk i det omgivande landskapet och därigenom gynna den biologiska mångfalden.
Klicka på ”Goda exempel” längst upp på sidan för att se konkreta exempel på hur olika företag i branschen arbetar enligt hänsynshierarkin.