Långdalsgruvan drevs mellan 1967–1999 genom underjordsbrytning följt av dagbrottsbrytning i direkt anslutning till Skellefteälven. Under 2021–2023 genomfördes efterbehandlingsåtgärder för att återskapa natur med ängsmark och lövskog, samt öppna upp ett rekreationsområde för allmänheten.
Under 2021 revs den dammvall som tidigare vallat in det utbrutna dagbrottet i Långdal, året därpå sanerades områdets gamla upplagsytor och vägar för att sedan påbörja den ekologiska efterbehandlingen av den nedlagda gruvan. Inför efterbehandlingen togs en plan för området fram där närboendes önskemål om grillplatser och möjlighet att sjösätta båtar beaktades samtidigt som lämpliga ytor för växtetablering och arbete med biologisk mångfald identifierades.
Den ekologiska efterbehandlingen påbörjades direkt då saneringen avslutats på de mest erosionsbenägna ytorna intill Skellefteälven. Rötslam och barkmull blandades och spreds ut från iordninggjord väg med traktor och gödselspridare i ett tunt lager. Därefter såddes ytorna in för hand då lutningen ansågs vara för brant för att så in området med maskin. Fröblandningen som valdes ut i slänterna var en gräsfröblandning utan invasiva arter som bedömdes passa på platsen.
Under 2023 fortsatte insådden på de gamla upplagsytorna enligt liknande förfarande med rötslam/barkmullsblandning som spreds med traktor och gödselspridare. När ytorna sedan skulle sås in användes i stället en sexhjuling med fröspridare vilket effektiviserade sådden avsevärt, när ytorna såtts in så harvades de med en harvmatta avsedd för ATV. På upplagsytorna har både ängsfrön av sorten ”Norrlandsblandning” och gräsfrön använts på olika delytor.
Arbetet med den ekologiska efterbehandlingen fortskrider och planerna för området är många. Kommande aktiviteter är att dungar med träd ska glesas ut med syfte att främja lövträd, död ved kommer att läggas ut på utvalda platser och så småningom ska området åter planteras med träd och buskar.
På två områden i Skellefteälven, intill det tidigare dagbrottet, kommer nya habitat för gädda och strömlevande fisk (t.ex. harr) att bildas. På det ena området ska en grund vik utvecklas och vattenväxter etableras för att främja gäddlek om våren. På det andra området ska block placeras ut tillsammans med grus för att bilda en lekplats för strömlevande fisk.
Målbilden för hela området är ett härligt rekreationsområde där man kan mötas och både minnas tillbaka på den gruvverksamhet som under många år präglat området och njuta av vacker natur rik på biologisk mångfald.