Så funkar det om du vill fortsätta på en annan enhet
För att spara dina framsteg och se vart du är om du fortsätter på mobilen eller annan dator så finns olika alternativ. Hämta en länk, få den skickad eller läs av en QR-kod.
När du påbörjat utbildningen så kommer du kunna fortsätta på annan enhet.
-
Läs av QR-kod
Scanna följande QR-kod med din mobil eller surfplatta för att fortsätta där du slutade.
-
Kopierad
- Eller maila länken till dig själv
Räkna med CLIMB
CLIMB, Changing Land Use Impact on Biodiversity, är en modell som används för att beräkna biologisk mångfald inom ett geografiskt avgränsade områden.
CLIMB har utvecklats för att beräkna och bedöma nuläge och förändring av biologisk mångfald. Exempelvis kan CLIMB användas vid förändrad markanvändning inom branscher som energi, materialutvinning, infrastruktur och bebyggelseplanering. CLIMB kan stödja informerade beslut om markanvändning i linje med EU:s och globala mål om biologisk mångfald och nya ramverk inom finans och redovisning.
Modellen CLIMB är särskilt utvecklad för nordiska förhållanden. Den bygger på resultat från naturvärdesinventeringar enligt svensk standard (SS 199000:2023) och tar även med landskapsvärde i beräkningen.
Beräkningsmodellen CLIMB har tagits fram av konsultföretaget Ecogain i samarbete med tolv projektpartners inom näringslivet. Projektet har delfinansieras av Swedish Mining Innovation, som är ett samarbete mellan Vinnova, Energimyndigheten och Formas. De företag som deltagit i utvecklingen har också bistått med finansiering och viktig input.
Idén till CLIMB väcktes i företagsnätverket Business@Biodiversity Sweden. Business@Biodiversity Sweden faciliteras av Ecogain och har 30-tal medlemmar som alla är stora aktörer inom svensk näringsliv. De förenas i sitt intresse att implementera arbete för biologisk mångfald i sina verksamheter. Det var under ett av nätverkets träffar år 2018 som idén till CLIMB kläcktes.
När kan CLIMB användas?
Kvantifiera biologisk mångfald inom ett område
CLIMB kan beräkna nuläget för biologisk mångfald inom ett visst områdes. Resultatet av beräkningen ger ett antal CLIMB-enheter.
Utredning av olika alternativ
CLIMB kan användas för att utreda olika lokaliserings- och utformningar inom ett område. Om en CLIMB-beräkning görs för två alternativa ”möbleringar” kan resultatet från beräkningarna enkelt jämföras med varandra.
Två olika utformningar av samma exempelområde där olika upplägg på området, exempelvis var vissa verksamheter placeras, gav olika antal CLIMB-enheter.
Bedöma ett projekts totala påverkan
Resultatet från CLIMB-beräkningen kan även ge en bild av ett projekts totala påverkan på biologisk mångfald – hur förändras biologisk mångfald till följd av den planerade verksamheten? Resultatet kan ligga till grund för kompensationsåtgärder som i sin tur skulle kunna innebära investeringar i natur på annan plats.
Tillämpa och påvisa åtgärder enligt hänsynshierarkin
CLIMB kan också användas för att tillämpa och påvisa åtgärder enligt hänsynshierarkin: undvika, minimera, restaurera och kompensera.
Sätta och mäta progress mot strategiska mål
Flera verksamheter har länge efterfrågat en metod för att sätta mätbara mål om biologisk mångfald och sedan kunna följa upp progress mot satta mål. CLIMB används idag av flera projektpartners på just detta sätt.
Ligga till grund för certifiering och rapportering
CLIMB är en utmärkt grund för certifiering och rapportering och styrgruppen har flera pågående dialoger med olika organisationer. CLIMB kan exempelvis användas för rapportering enligt EU:s kommande krav på hållbarhetsredovisning, CSRD, och då specifikt rapportering-standarden ESRS E4 om biodiversitet. Även inom hållbarhetscertifiering för bygg- och infrastrukturprojekt som BREEAM och Miljöbyggnad, där utemiljö numera är inkluderat i Miljöbyggnad 4.0.
Ligga till grund för krav vid finansiering och upphandling
En annan aspekt är att CLIMB-beräkningar kan ligga till grund för den nivå av biodiversitetsprestanda en aktör förväntar sig vid finansiering eller upphandling. Till exempel vid upphandling av bergmaterial kan en aktör sätta prestandakrav för biologisk mångfald på samma sätt som de kan sätta klimatprestandakrav.
Underlätta och förtydliga kommunikation om biologisk mångfald, internt och externt
Siffror kan verkligen underlätta och förtydliga kommunikation om biologisk mångfald. En beräkning med CLIMB kan göra det enklare att förstå effekten av olika alternativ. Det kan också hjälpa till att skapa en gemensam bild och riktning inom ett företag. Genom att förenkla vilken påverkan en verksamhetsutövare har, tillgängliggör CLIMB kunskap om biologisk mångfald för beslutsfattare.