Fortsätt till huvudinnehållet
Mining with nature
Utbildning Affärsrelevans sida 12 av 28

Så funkar det om du vill fortsätta på en annan enhet

För att spara dina framsteg och se vart du är om du fortsätter på mobilen eller annan dator så finns olika alternativ. Hämta en länk, få den skickad eller läs av en QR-kod.

När du påbörjat utbildningen så kommer du kunna fortsätta på annan enhet.

Internationell utblick

International Council on Mining and Minerals (ICMM) är en internationell organisation som samlar gruv- och metallföretag och råvaruföreningar, med syfte att förbättra den hållbara utvecklingen inom gruv- och metallindustrin. ICMM förväntar sig mål om No Net Loss of Biodiversity av medlemmarna.

Via länken kan du läsa ICMM:s Nature: Position Statement. Åtagandet innebär bland annat att ICMM:s medlemsföretag ska bidra till en naturpositiv framtid i linje med Kunming-Montreal-ramverket. Det handlar också om att undvika världsarv och att respektera utpekade naturområden, samt att tillämpa hänsynshierarkin med målsättningen att inte orsaka någon nettoförlust av biologisk mångfald.

UEPG, Aggregates Europe, är den europeiska materialindustrins branschorganisation. Organisationen har initierat en egen Biodiversity Task Force.

Genom Biodiversity Task Force lyfter UEPG möjligheterna att gynna biodiversitet vid täkter. Initiativet höjer medvetenheten kring naturen och den biologiska mångfalden och visar goda exempel.

Forskning visar en stadig ökning av No-Net-Loss- åtaganden från företag inom flera olika branscher. Gruv- och mineralnäringen är tydligt representerade.

Samtidigt visade resultaten att enbart ett fåtal av dessa mål var tydliga, med vetenskapligt baserade kriterier att följa upp mot. Forskarnas slutsats är att det är oklart vilken effekt målen ger och målarbetet för biologisk mångfald kan utvecklas genom att tydligare kopplas till företagsrisker och KPI:er.

Läs mer i: The evolution of corporate no net loss and net positive impact biodiversity commitments: understanding appetite and addressing challenges. 

The Mining Association of Canada (MAC) har arbetat fram ett omfattande ramverk kring flera hållbarhetsaspekter; Towards Sustainable Mining (TSM). TSM är ett erkänt hållbarhetsramverk som används i flera olika länder, bland annat Finland och Norge. En del av ramverket fokuserar på biologisk mångfald.

Företag som ansluter sig till TSM-protokollet förbinder sig att följa övergripande åtaganden inom respektive protokoll, liksom att rapportera företagets övergripande och platsspecifika prestanda enligt indikatorerna i vardera protokoll. Utfallet av rapporteringen klassar företagens prestanda, på en skala från C till AAA. Merparten MAC:s medlemmar presterar nivå AA eller AAA-nivå i kategorin Biodiversitet enligt TMS-protokollet.

Ett av de åtta protokollen inom TSM-ramverket fokuserar på biodiversitet.

Tillbaka
Nästa