Fortsätt till huvudinnehållet
Mining with nature
Utbildning Biologisk mångfald sida 14 av 20

Så funkar det om du vill fortsätta på en annan enhet

För att spara dina framsteg och se vart du är om du fortsätter på mobilen eller annan dator så finns olika alternativ. Hämta en länk, få den skickad eller läs av en QR-kod.

När du påbörjat utbildningen så kommer du kunna fortsätta på annan enhet.

Förlust av biologisk mångfald ger risker

De senaste 50 åren har vi människor maximerat tre ekosystemtjänster: Energiproduktion, livsmedelsproduktion och råvaruproduktion. Detta har skett på bekostnad av 14 av de 18 övriga ekosystemtjänsterna. Enbart begränsning av havsförsurning har en stabil trend.

Exempelvis har arealen våtmarker minskat med 85%. Detta avspeglas bland annat i nedgången av ekosystemtjänsterna reglering av vattenkvalitet och fördelning av sötvatten. Våtmarker är mycket viktiga och bidrar till flera ekosystemtjänster. De är viktiga för grundvattenbildning, rening av ytvatten, skydd mot översvämningar och kolbindning i marken. De är också viktiga livsmiljöer för många arter. I Sverige har våtmarker dikats i mycket stor skala, vilket märks i form av till exempel vattenbrist på Gotland och översvämningar i storstäder.

Antalet pollinatörer har minskat drastiskt, vilket ger en kraftig nedgång i ekosystemtjänsten pollinering och fröspridning. Samtidigt är mer än 75 % av världens livsmedelsgrödor beroende av pollinering. De vilda insekterna räcker inte längre till för pollineringen i många delar av världen.

Globala trender för naturens förmåga att upprätthålla naturnyttor under perioden från 1970 till nutid. Källa: Naturvårdsverket.
Tillbaka
Nästa