Utbildning Biologisk mångfald sida 17 av 20
Rödlistning - risk för utdöende
Rödlistning är en bedömning av olika arters risk att dö ut. Syftet är att kartlägga och bedöma olika arters tillstånd, risken för att arterna försvagas eller dör ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.
Arternas status klassificeras i sju kategorier, varav de översta; Sårbar, Starkt hotad och Akut hotad är de som samlingsbegrepp benämns som hotade. Arter som har stabila populationer bedöms som livskraftiga.
Den senaste svenska rödlistan kom ut 2020. Nya tillskott på listan var bland annat igelkott (NT, nära hotad), skogshare (NT, nära hotad) och östersjötumlare (CR, akut hotad).
Rödlistan följer en internationell standard från IUCN, International Union for Conservation of Nature. I Sverige ansvarar Artdatabanken, som koordineras av Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, för den nationella rödlistan. Rödlistan revideras vart femte år. Den senaste rödlistan släpptes 2020.
En vanlig art kan hamna på rödlistan om dess population minskat kraftigt under en tid. Rödlistan kan också inkludera arter vars populationer inte minskat men där de existerade populationerna är små och arten är sällsynt.