Fortsätt till huvudinnehållet
Mining with nature
Utbildning Biologisk mångfald sida 2 av 20

Så funkar det om du vill fortsätta på en annan enhet

För att spara dina framsteg och se vart du är om du fortsätter på mobilen eller annan dator så finns olika alternativ. Hämta en länk, få den skickad eller läs av en QR-kod.

När du påbörjat utbildningen så kommer du kunna fortsätta på annan enhet.

Förstå biologisk mångfald

För att förstå varför biologisk mångfald är viktigt krävs kunskap om grundläggande ekologi, det vill säga samspelet mellan organismer och den miljö de lever i.

Näringskedja

I naturen är växter och djur, inklusive människan, beroende av varandra. Detta illustreras i sin enklaste form av en näringskedja från en primärproducent (en växt med fotosyntes) till konsumenter (oftast djur) som i sin tur konsumerar varandra. Exempelvis; en älg äter ett gräs och älgen blir i sin tur uppäten av en björn. Näring och energi har då flyttats uppåt i näringskedjan.

Näringskedjan © Illustration av Ecogain AB

Näringsväv

Ett ekosystem byggs upp av komplexa interaktioner mellan många olika näringskedjor till en näringsväv. Näringsväven är även den en förenklad bild av ekosystemets interaktioner, men den gör att vi bättre förstår hur olika organismer är beroende av och påverkar varandra. Detta är en grundläggande pusselbit för att förstå varför biologisk mångfald är så viktigt!

Näringsväv © Illustration av Ecogain AB

Ekosystem

Alla levande organismer bygger in kol och näring i cellerna. Växterna tar upp kol från atmosfären och näringsämnen från marken, djuren äter växterna. När organismerna dör frigörs näring och kol genom nedbrytning.

Maskar är exempel på viktiga nedbrytare som inte bara processar döda organismer utan även för tillbaka näringen ner i marken. Näring och kol cirkulerar därmed mellan den levande och icke-levande delen av ekosystemet i ett kretslopp.

Nedbrytning och kretslopp © Illustration av Ecogain AB

Ett ekosystem byggs alltså upp av både komplexa interaktioner mellan många levande organismer, men också av interaktioner mellan den levande (biotiska) och den icke-levande (abiotiska) delen, som marken och vattnet. Den abiotiska delen av ekosystemet ger de grundläggande förutsättningarna för de arter som ingår i ekosystemet.

Tillbaka
Nästa