Fortsätt till huvudinnehållet
Mining with nature
Utbildning Biologisk mångfald sida 1 av 20

Så funkar det om du vill fortsätta på en annan enhet

För att spara dina framsteg och se vart du är om du fortsätter på mobilen eller annan dator så finns olika alternativ. Hämta en länk, få den skickad eller läs av en QR-kod.

När du påbörjat utbildningen så kommer du kunna fortsätta på annan enhet.

Vad är biologisk mångfald?

"Biologisk mångfald är variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung, […] detta innefattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem."
Definition enligt FN:s konvention för biologisk mångfald

Variation mellan arter: artnivå

Biologisk mångfald är ett samlingsbegrepp för variationen av allt liv. Det vi oftast tänker på, och i många avseenden den viktigaste delen, är variationen av arter. Mångfalden av olika växter och insekter på en äng är ett exempel på detta.

Arter uppstår genom evolution. Det tar oerhört lång tid för en art att utvecklas och processen kan inte upprepas. Dör en art ut är den borta för alltid.

Ängen är ett bra exempel för att illustrera mångfalden av arter som kan finnas på samma plats.

Biologisk mångfald innefattar allt levande – från mikroorganismer i jorden och insekter, till stora träd och däggdjur.

Ordkunskap

Ordet biologi kommer från grekiskans bio = liv och logi = vetenskap.

Biodiversitet är synonymt till biologisk mångfald.

Variation inom arter: genetisk nivå

Genetisk variation är grunden för evolution och för att arter ska kunna anpassa sig till förändrade förhållanden. Det kan ses som en slags försäkring för artens överlevnad – om miljön förändras men det finns individer med rätt genetiska egenskaper för att överleva, så kan arten ändå fortleva. Kolibrier är ett exempel på hur individer med långsmala näbbar gynnats eftersom de lättare kommer åt nektaren i blommorna de lever av.

Biologisk mångfald innefattar också den genetiska variationen inom en art, till exempel variationen mellan två fåglar eller mellan två människor.

Den genetiska variationen gör arter rustade för förändringar, exempelvis klimatförändringar och nya sjukdomar.

Men varför är genetisk variation hos andra arter viktigt för oss människor? Ett exempel är att de livsmedelsgrödor vi odlar har förlorat mycket av sin motståndskraft mot sjukdomar på grund av intensiv växtförädling. Grödornas genetiska variation har minskat till förmån för större skördar, kärnfria frukter och släta tomater.

Förlusten av genetisk variation gör dessa arter sårbara vilket medför stora risker för våra samhällen. Tänk dig vad som skulle kunna hända med vår livsmedelsförsörjning om den absolut vanligaste vetesorten drabbas av en svampsjukdom som slår ut skörden. Den genetiska mångfalden ger en försäkring mot sådana katastrofer.

Variation av livsmiljöer: ekosystemnivå

Begreppet biologisk mångfald innefattar också variationen av livsmiljöer som alla arter lever i, över hela jorden, både på land och i vatten. Det är exempelvis skogar, fjäll, gräsmarker, sjöar och hav, som alla är mycket olika ​och därmed ger olika arter förutsättningar och livsutrymme. Dessa olika livsmiljöer är olika ekosystem.

En variation av livsmiljöer, det vill säga ekosystem, skapar förutsättningar för en mångfald av arter. Hur ekosystemen hänger ihop är också viktigt, för att arter ska kunna förflytta sig i landskapet.

Tillbaka
Nästa