Svensk gruv- och mineralindustri har kommit långt i miljöarbetet under de drygt 100 år som modern gruvdrift bedrivits. Vi vill dock komma ännu längre, med målet att bidra positivt till biologisk mångfald.
Så funkar det om du vill fortsätta på en annan enhet
För att spara dina framsteg och se vart du är om du fortsätter på mobilen eller annan dator så finns olika alternativ. Hämta en länk, få den skickad eller läs av en QR-kod.
När du påbörjat utbildningen så kommer du kunna fortsätta på annan enhet.
-
Läs av QR-kod
Scanna följande QR-kod med din mobil eller surfplatta för att fortsätta där du slutade.
-
Kopierad
- Eller maila länken till dig själv
Vi vill bidra positivt till naturen
”Den svenska gruv- och mineralnäringens mål är att senast år 2030 bidra med ökad biologisk mångfald i alla de regioner där gruv- och mineralverksamhet och prospektering pågår.”Ur svensk gruv- och mineralnärings färdplan för ökad biologisk mångfald
Gruvor- och kalkbrott tar mark i anspråk och förändrar landskapsbilden. De kan påverka markens hydrologi och därigenom vattendrag, sjöar och grundvatten. Verksamheten innebär också utsläpp till mark, luft och vatten.
Detta påverkar både den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster. Den speciella geologin på platser där mineralfyndigheter finns innebär ofta att där finns en hög artrikedom och ovanliga växter. Vissa av platserna ligger också i områden som länge varit opåverkade av människor och därför har höga naturvärden.
Samtidigt är mineraler och metaller nödvändigt för omställningen till ett hållbart samhälle. Sveriges bergrund är rik på mineralfyndigheter. Det ger oss goda möjligheter att bidra till mineralförsörjningen nationellt och internationellt.